Over 130 jaar .... of 140?
- Elma
- 25 nov 2016
- 2 minuten om te lezen

Ik volg een 10-daagse collegereeks 'Kunstgeschiedenis' van de Vrije Academie. Waarom? Als we ergens op vakantie zijn, merk ik dat ik dingen over de oorsprong niet weet, waardoor ik anders naar dingen kijk.
Geen bijbel of kunst-achtergrond
Ik ben niet met kunst opgegroeid, en ook niet gelovig opgevoed. Ik denk ook niet dat ik de Bijbel ooit ga lezen, maar ik merk tijdens de lessen dat het kennen van de verhalen uit de Bijbel je ook meer laat begrijpen van kunst, gebouwen, objecten. Het is de beleving van de mensen die in die creatie-tijd leefden en de rol van het geloof binnen die gemeenschappen.
Waarom van belang?
Dit kun je je afvragen. Wat voegt het toe als je deze kennis wel tot je beschikking en je dus anders naar dingen gaat kijken? Het verrijkt, en het is leuk (vind ik) om me te beseffen dat er honderden jaren geleden mensen rondliepen die, net als wij nu, op zoek waren naar een levensinvulling. Kunstnijverheid was natuurlijk een vak, een betaald beroep en dat is het nu nog steeds. Er zijn nog steeds veel mensen die hun geld verdienen met schilderkunst, architectuur, beeldhouwen. Dit geeft het leven kleur, het laat je nadenken over wereldse zaken, het voegt toe, het kan iets met je doen, waardoor je meer bij je gevoel komt.
Hoezo, uit een periode afkomstig?
Wat me ook heel duidelijk wordt, is dat er niet altijd een duidelijke herkomst te definiƫren is, omdat gebouwen soms verwoest zijn, en in een latere periode heropgebouwd zijn, waardoor er twee tijdsbeelden door elkaar heen lopen. Maar ook het beeld van Lupa Capitolina (Romulus, Remus en de zogende wolvin) schijnt niet in dezelfde tijd gemaakt te zijn, maar pas later te zijn samengevoegd.

Overlevering
En wat het nog steeds doet, is ervoor zorgen dat volgende generaties kunnen leren over het leven nĆŗ. Want wij zijn er straks allemaal niet meer om ze te kunnen vertellen over onze huidige tijd. En wij denken nu wel dat we in een innovatieve, technologische periode leven, maar hoe kijken ze daar over 200 jaar op terug?
Zo leerde ik ook dat de mensen tijdens de Renaissance terugkeken op de Middeleeuwen als een non-periode, een zwarte periode, heidens. Terwijl de mensen daar tijdens die periode zelf natuurlijk anders over dachten, en de naam Middeleeuwen werd pas later gedefinieerd.
Over 130 jaar! .... of 140?
Maar wat ik dus echt fascinerend vind, en dat is echt niet nieuw, maar dat is het besef dat er over 130 jaar (vanaf vandaag geteld) een volledig nieuwe populatie op deze aardbodem rondloopt. Er is dan dus echt helemaal niemand meer die kan vertellen over waarom het fifty-two-degrees gebouw er staat zoals hij er staat. En dat de zuilen in de gang van de Vereeniging bewust namaak-zuilen zijn en echt niet per se van goede smaak getuigen.
Maar de tekeningen van de architect en het projectplan blijven uiteraard wel bewaard. Zij overleven de mensen die het mogelijk hebben gemaakt.
En aangezien de mensen steeds ouder worden, moet ik misschien veiliger gaan zitten, over 140 jaar dan maar?
En het blijkt maar weer actueel te zijn, want Matthijs van Nieuwkerk vraagt zijn gasten nu ook weer naar het 'waarom' van kunst.
Comentarios